Πώς να καλλιεργήσετε παντζάρια από σπόρους – My Garden Channel

11
Πώς να καλλιεργήσετε παντζάρια από σπόρους – My Garden Channel

Η καλλιέργεια τεύτλων από σπόρους μπορεί να είναι εύκολη και πολύ ικανοποιητική για τον κηπουρό. Παντζάρια Beta vulgaris (οικογένεια: Amaranthaceae) περιέχουν πολλές απαραίτητες βιταμίνες και άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος.

Beets Companion Planting Guide: 6 Plants to Grow With Beets - 2022 - MasterClass

Μερικές από τις ευεργετικές ουσίες στα παντζάρια. διαιτητικές ίνες, βιταμίνες A, C, B6, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, νιασίνη, σίδηρος, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και φώσφορος.

Καλλιέργεια τεύτλων από σπόρους (Βήμα προς βήμα)

Τα παντζάρια πρέπει να φυτεύονται από σπόρους, απευθείας στον κήπο. Κάθε σπόρος τεύτλων είναι στην πραγματικότητα ένα σκληρό μικρό σύμπλεγμα 2 έως 4 σπόρων.

Χρειάζονται αρκετές ημέρες ή ακόμα και μια εβδομάδα για να μαλακώσει το εξωτερικό κάλυμμα του σπόρου και να επιτρέψει στους σπόρους μέσα να βλαστήσουν. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το έδαφος συνεχώς υγρό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα φυτά πρέπει να βρίσκονται μέσα 7 έως 14 ημέρες. Σε ζεστό καιρό, καλύψτε τους σπόρους με άμμο ή ανοιχτόχρωμο σάπια φύλλα. Για συνεχή παροχή τεύτλων, κάντε πολλές φυτεύσεις με διαφορά 3 εβδομάδων.

Αυτή η εικόνα έχει ένα κενό χαρακτηριστικό alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-10.png

Καλλιέργεια τεύτλων την άνοιξη

Καλλιέργεια τεύτλων. Τα παντζάρια είναι προσαρμοσμένα να αναπτύσσονται σε ψυχρές θερμοκρασίες, καθιστώντας τα ένα τέλειο λαχανικό για να φυτέψετε και τα δύο άνοιξη και τέλος καλοκαιριού.

Ευδοκιμούν όταν οι μέρες είναι ζεστές (60 έως 70 βαθμούς) και οι νύχτες δροσερές (50 έως 60 βαθμούς). Μπορεί να πάνε για σπορά εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 50 βαθμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καλλιέργεια τεύτλων σε εσωτερικούς χώρους

Σπόροι τεύτλων μπορεί να ξεκινήσει σε εσωτερικούς χώρους κάτω από τα φώτα ανάπτυξης για ένα άλμα στην καλλιεργητική περίοδο, ή μπορείτε να τοποθετήσετε δοχεία σε εξωτερικούς χώρους.

Η ιδανική θερμοκρασία βλάστησης για τα τεύτλα είναι μεταξύ 60 και 85 βαθμών, οπότε να το έχετε υπόψη σας εάν σχεδιάζετε να ξεκινήσετε τους σπόρους τεύτλων έξω.

Οδηγίες φύτευσης σπόρων

 1. Επιλέξτε την ποικιλία των σπόρων τεύτλων και ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα. Εάν δεν έχετε ετικέτα, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες
 2. Σπείρουν σπόρους ½ ίντσα βάθος και 1 έως 2 ίντσες μεταξύ τους σε σειρές που απέχουν περίπου 1 πόδι μεταξύ τους.
Σπόροι παντζαριών που βλασταίνουν σε χώμα γλάστρας

3. Μετά τη σπορά, σκεπάζουμε τους σπόρους με ένα λεπτό στρώμα χώματος. Κάθε ζαρωμένος «σπόρος» τεύτλων είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπλεγμα από 2 έως 4 σπόρους.

4. Αραιώστε τα νεαρά φυτά σε απόσταση 3 με 4 ίντσες μεταξύ τους μόλις τα χόρτα γίνουν περίπου 4 ίντσες ψηλά. Σε αυτό το ύψος αν ο καιρός είναι καλός μπορείτε να αρχίσετε να μεταφυτεύετε τα δενδρύλλια τεύτλων στο έδαφος.

Κρεβάτι Ground Prep Garden

Τα παντζάρια αναπτύσσονται καλύτερα σε έδαφος που είναι καλά στραγγιζόμενο και περιέχει λίγα έως καθόλου πετρώματα. Ένα σημείο που δέχεται πλήρη ήλιο είναι το βέλτιστο.

Βεβαιωθείτε ότι το σημείο που θα επιλέξετε θα επιτρέψει στις ρίζες να διεισδύσουν στο έδαφος έως και 10”. Τα παντζάρια απαιτούν μεγαλύτερο βάθος για να αναπτυχθεί μια μακρά, υγιής ρίζα.

Προσθέστε λίπασμα και άφθονο οργανικό υλικό στο έδαφος για να διασφαλίσετε ότι τα παντζάρια θα έχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά προς πρόσληψη μόλις βλαστήσουν οι σπόροι. Μπορεί επίσης να προστεθεί λίπασμα φωσφόρου κατά μήκος των σειρών για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ριζών.

Δίσκοι δενδρυλλίων τεύτλων

Οι σπόροι θα φυτρώσουν σε 5-17 ημέρες. Λεπτά βλαστάρια καθώς φτάνουν σε διαστημικά ώριμα φυτά 3-5” το μέρος. Δώστε στα παντζάρια βαθύ πότισμα δύο φορές την εβδομάδα.

Αυτό θα ενθαρρύνει τις ρίζες των τεύτλων να μεγαλώνουν περισσότερο και να μεγαλώνουν όταν φθάνουν για υγρασία βαθύτερα στο έδαφος.

Καλλιέργεια παντζαριών από σπόρους απευθείας ή σε μονάδες

Συγκομιδή τεύτλων

Τα πράσινα παντζάρια ωριμάζουν σε περίπου 35 ημέρες, ενώ οι ρίζες τους ωριμάζουν σε 50-80 ημέρες.

Τα χόρτα μπορούν να συγκομιστούν με το κλάδεμα των φύλλων με ψαλίδι.

Αυτό θα επιτρέψει μια συγκομιδή-και-έλα-ξανά.

Γρήγορη επισκόπηση της φύτευσης τεύτλων

Δυσκολία
Ανετα

Εποχή & Ζώνη
Εποχή: Μπιενάλε Cool Season
Εκθεση: Ηλιοφάνεια ή μερική σκιά
Ζώνη: Hardy στη Ζώνη 5

Συγχρονισμός
Απευθείας σπορά των σπόρων τεύτλων 4 εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό έως τα μέσα του καλοκαιριού. Τα παντζάρια δεν θα βγάλουν ρίζες εάν φυτευτούν όταν το έδαφος είναι πολύ κρύο. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε 5-12 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του εδάφους. Βέλτιστη θερμοκρασία εδάφους: 10-26°C (50-80°F).

Εκκίνηση
Σπέρνουμε 1 cm (½”) βάθος, 5-10 cm (2-4″) σε σειρές με απόσταση 30-45 cm (12-18″).

Μέρες μέχρι την ωριμότητα
Από απευθείας σπορά.

Μεγαλώνοντας
Ιδανικό pH: 6,0-6,8. Για παντζάρια ομοιόμορφου μεγέθους από σπόρους, αραιώστε προσεκτικά σε απόσταση 7-15 cm (3-6″) όταν τα σπορόφυτα έχουν ύψος 5 cm (2″). Τρώτε τυχόν αραιωμένα φυτά, ρίζες και όλα. Το μέγεθος της ρίζας ελέγχεται από την απόσταση και την ποικιλία.

Συγκομιδή
Συγκομίστε σε οποιοδήποτε μέγεθος, αλλά για την καλύτερη γεύση, τραβήξτε τα παντζάρια μόλις φτάσουν σε πλήρες μέγεθος. Φάτε και τα χόρτα. Αποθηκεύστε στο έδαφος ή σε υγρή τύρφη ή άμμο ακριβώς πάνω από το πάγωμα.

5 λόγοι για τους οποίους κάθε αγρότης της αγοράς πρέπει να καλλιεργεί παντζάρια - Hobby Farms
Τεράστια έλξη τεύτλων την εποχή της συγκομιδής!

Πληροφορίες σπόρων
Σε βέλτιστες συνθήκες, τουλάχιστον το 75% των σπόρων τεύτλων θα βλαστήσουν. Συνήθης διάρκεια ζωής σπόρων: 3 χρόνια. Ανά 100′ σειρά: 600-1M σπόροι, ανά στρέμμα: 436M σπόροι.

Ασθένειες & Παράσιτα
Εάν τα παντζάρια έχουν μαύρα αγγεία στις ρίζες, το έδαφος μπορεί να χρειάζεται περισσότερο βόριο. Διαλύστε 1 κουταλιά της σούπας βόρακα σε 4 λίτρα (8½ πίντες ΗΠΑ) νερού και απλώστε ομοιόμορφα σε 9 m² (100 τετραγωνικά πόδια) χώματος. Μην υπερισχύετε με υψηλότερο ρυθμό. Οι κυκλικές βλάβες με μωβ φωτοστέφανο στο φύλλο είναι κηλίδα φύλλου cercospera. Πρόληψη με αυστηρή αμειψισπορά και υγιεινή. Τα σκουλήκια των Leaf Miner προκαλούν φουσκωμένες γκρι σήραγγες στα φύλλα. Απλώς πιέστε τα μέσα στο φύλλο. Το πλωτό κάλυμμα της σειράς που εφαρμόζεται προσεκτικά μετά τη φύτευση θα αποτρέψει τη μύγα ανθρακωρύχου από το να γεννήσει τα αυγά της.

Φύτευση Companion
Τα παντζάρια προσθέτουν μέταλλα στο έδαφος. Τα χόρτα είναι πολύ καλά για το κομπόστ. Φυτέψτε με φασόλια, Brassicas, καλαμπόκι, σκόρδο, κουλουράκι, πράσα, μαρούλι και μέντα. Προσθέστε κομμένα φύλλα μέντας ως σάπια φύλλα για παντζάρια. Αποφύγετε τη φύτευση τεύτλων κοντά σε κόκκους, καθώς το άζωτο που στερεώνεται από τα φασόλια μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των φυλλωδών τεύτλων και τη μειωμένη ανάπτυξη των ριζών.

Συνταγή αποτοξίνωσης με παντζάρια (5 λεπτά προετοιμασία)

Πώς να χειριστείτε τα παντζάρια και γιατί αξίζει να τα βάζετε στο πιάτο σας | Πιάτο FN - Πίσω από τις σκηνές, τάσεις στο φαγητό και καλύτερες συνταγές : Food Network | Δίκτυο Τροφίμων

Αυτή η συνταγή χυμού κάνει ζωντανό και δροσιστικό χυμό τεύτλων με μήλο, λεμόνι, καρότο και τζίντζερ. Είναι ένας «χυμός αποτοξίνωσης» που είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

 • 1 κόκκινο παντζάρι
 • 1-2 πράσινα μήλα, χωρίς πυρήνες
 • 1 λεμόνι, καθαρισμένο
 • 1 ίντσα φρέσκο ​​τζίντζερ, ξεφλουδισμένο
 • 3 μέτρια καρότα

ΟΔΗΓΙΕΣ

 1. Αφαιρέστε τα πράσινα παντζάρια και φυλάξτε τα για άλλη χρήση (αν συνοδευόταν από χόρτα). Εάν το παντζάρι σας δεν είναι βιολογικό ή είστε ευαίσθητοι στη γεύση των γήινων τεύτλων, ξεφλουδίστε το παντζάρι με αποφλοιωτή λαχανικών, διαφορετικά δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσετε.
 2. Προσθέστε όλα τα συστατικά στο σωλήνα τροφοδοσίας του αποχυμωτή σας. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε σε παρτίδες.
 3. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τον χυμό των συστατικών σε ένα ποτήρι.

Schreibe einen Kommentar