Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι τα φυτά «πανικοβάλλονται» όταν βρέχει

11
Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι τα φυτά «πανικοβάλλονται» όταν βρέχει
image_pdf

Για ένα φυτό, η βροχή είναι νερό που διατηρεί τη ζωή. Γιατί λοιπόν μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έκανε την εκπληκτική ανακάλυψη ότι η αντίδραση ενός φυτού στη βροχή είναι σχεδόν πανικό;

βροχή

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα φυτά ενισχύουν την άμυνά τους κατά τη διάρκεια της βροχής, μια εποχή που μεταδίδονται πολλές ασθένειες. Φωτογραφία από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Δεν είναι τόσο παράλογο όσο νομίζετε. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών το περασμένο φθινόπωρο αποκάλυψε ότι πολύπλοκα χημικά σήματα που αφορούν την άμυνα του φυτού ενεργοποιούνται όταν το νερό προσγειώνεται σε ένα φυτό. «Όσον αφορά το γιατί τα φυτά πρέπει να πανικοβάλλονται όταν βρέχει, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η βροχή είναι στην πραγματικότητα η κύρια αιτία εξάπλωσης ασθενειών μεταξύ των φυτών», δήλωσε ο ερευνητής καθηγητής Χάρβεϊ Μίλαρ της Σχολής Μοριακών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και του Κέντρου ARC. Αριστείας στη Βιολογία Φυτικής Ενέργειας.

Και πρόσθεσε, «Όταν μια σταγόνα βροχής πιτσιλάει πάνω σε ένα φύλλο, μικροσκοπικές σταγόνες νερού εκτοξεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτά τα σταγονίδια μπορεί να περιέχουν βακτήρια, ιούς ή σπόρια μυκήτων. Μια μόνο σταγόνα μπορεί να τα εξαπλώσει μέχρι και 10 μέτρα στα γύρω φυτά».

Ο Millar είπε ότι αφού ψέκασαν τα φυτά με νερό και παρατήρησαν το αποτέλεσμα, οι ερευνητές παρατήρησαν μια αλυσιδωτή αντίδραση στο φυτό που προκλήθηκε από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Myc2. «Όταν το Myc2 ενεργοποιείται, χιλιάδες γονίδια αναδύονται σε δράση προετοιμάζοντας την άμυνα του φυτού», σχολίασε ο Millar. «Αυτά τα προειδοποιητικά σήματα ταξιδεύουν από φύλλο σε φύλλο και προκαλούν μια σειρά προστατευτικών επιδράσεων».

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι όταν βρέχει, τα ίδια σήματα που εξαπλώνονται στα φύλλα μεταδίδονται στα κοντινά φυτά μέσω του αέρα. «Μία από τις χημικές ουσίες που παράγονται είναι μια ορμόνη που ονομάζεται γιασμαμονικό οξύ που χρησιμοποιείται για την αποστολή σημάτων μεταξύ των φυτών», είπε ο Millar. «Αν οι γείτονες ενός φυτού έχουν ενεργοποιημένους τους αμυντικούς μηχανισμούς τους, είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν ασθένειες, επομένως είναι προς το συμφέρον τους τα φυτά να μεταδώσουν την προειδοποίηση στα κοντινά φυτά». Πρόσθεσε, «Όταν εμφανίζεται κίνδυνος, τα φυτά δεν είναι σε θέση να απομακρυνθούν, επομένως βασίζονται σε πολύπλοκα συστήματα σηματοδότησης για να προστατευτούν».

Ο καθηγητής Millar είπε ότι ήταν ξεκάθαρο ότι τα φυτά είχαν μια ενδιαφέρουσα σχέση με το νερό, με τη βροχή να είναι κύριος φορέας ασθενειών, αλλά και ζωτικής σημασίας για την επιβίωση ενός φυτού.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων περιελάμβανε και εκείνους από το Πανεπιστήμιο Lund. Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με το SLU Umeå, το Salk Institute for Biological Studies, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, το VIB Center for Plant Systems Biology, το Πανεπιστήμιο La Trobe και τον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα, επισκεφθείτε εδώ. Για ένα άρθρο σχετικά με την προστασία των ιδιοκτησιών από ζημιές από την καταιγίδα, επισκεφθείτε εδώ.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Νεαρά φυτά σόγιας στο RR Foil Plant Science Facility του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μισισιπή. (Φωτογραφία MSU Ag Communications/Kat Lawrence)

Schreibe einen Kommentar